De meeste mensen kiezen voor warmtepompen omdat hun stookkosten zo hoog zijn. Bereken eens wat u het afgelopen jaar kwijt was aan uw centrale verwarming – en houd daarbij rekening met een ongewoon milde of juist strenge winter, wat een vertekend beeld kan geven.
Boilers en olietanks nemen ruimte in. Een warmtepomp vraagt minder dan een halve vierkante meter, dus u houdt meer ruimte over.
Kiest u voor een luchtpomp met externe buitenunit, dan hoeft u niet in de grond te boren voor de plaatsing van buizen. En dat komt mooi uit als u maar weinig grond ter beschikking heeft en dus een deeloplossing overweegt: een warmtepomp gekoppeld aan uw bestaande verwarmingssysteem.
Een warmtepomp met een open bron omvat een lange rondlopende buis die ongeveer een meter in de grond wordt aangelegd. Op dat moment wordt een groot stuk van uw grond opengelegd, waardoor u het tijdelijk niet kunt gebruiken.
Voor een goede verwarming en voldoende heet water moet u het juiste formaat van de warmtepomp bepalen. Het is dus belangrijk dat u weet wat u aan heet water en centrale verwarming nodig heeft.
Een warmtepomp verwarmt de radiatoren en de vloerverwarming altijd op de gewenste temperatuur. Maar als de aanvoer van warmte lager ligt dan het gebruik ervan, dan is er minder energie nodig, en maakt u MAXIMAAL gebruik van uw verwarmingssysteem.
Naast verwarmen en voorzien van warm water, kan tijdens een warme zomer de warmtepomp met open bron in huis voor verkoeling zorgen. We noemen dit passieve en actieve koeling. Een koude vloeistof die in de ringbuis rond stroomt zorgt voor verkoeling – en kost niet meer energie dan nodig voor enkele gloeilampen. Deze techniek heet passieve koeling en is geschikt voor alle warmtepomp-oplossingen met open bron.
COP (Coefficient of Performance) staat voor de capaciteit van een warmtepomp om warmte te genereren, afgezet tegen de energie die nodig is om de warmte uit de buitenlucht te halen. Zo houdt COP4 in dat er 1kW aan electriciteit nodig is om 4kW aan warmte-energie te genereren.
Deze waarde noemen we de seizoens-performance factor (SPF). Check de effectiviteit van een warmtepomp met externe buitenunit als het echt koud is. Een goede pomp kan nog bij -20°C energie uit de lucht halen.
Een grotere warmtepomp kost meer maar heeft lagere gebruikskosten, en vice versa. Het juiste formaat bepaalt de optimale balans tussen investeringen en gebruikskosten. Een efficiënte warmtepomp reduceert de verwarmingskosten tot 50-75% in vergelijking met gangbare verwarmingssystemen.
De onderhoudsstaat van het huis, het verwarmingssysteem en de buitentemperatuur – het klimaat en de gangbare prijzen voor het soort energie dat wordt gebruikt, zijn factoren die daarop van invloed kunnen zijn.
Neem de offerte goed door, dus niet alleen alle kosten om een nieuwe installatie kant-en-klaar af te leveren, maar ook het afkoppelen en verwijderen van de oude boiler. Het gaat erom dat een goedkopere warmtepomp wel voldoende capaciteit heeft om uw huis comfortabel warm te houden.
Een lage aankoopprijs kan dan heel aantrekkelijk lijken, maar verbergt misschien wel hoge verbruikskosten. Een warmtepomp is daarnaast onderdeel van het totale verwarmingssysteem, dat ook bestaat uit een systeem om de warmte te verspreiden, en een open bron.
Normaliter draait een warmtepomp het hele jaar zonder dat er onderhoud nodig is. Mocht dat toch nodig zijn, dan is een betrouwbare onderhoudspartner essentieel. Belangrijk aan de garantie is niet de looptijd, maar wat onder de garantie valt.
Vraag om een afstandsbediening zodat u, als u bijvoorbeeld op vakantie gaat, de warmte in huis kunt aanpassen via het internet.