Een warmtepomp kopen – check list

Hoe werkt een warmtepomp?

Lorem ipsum

De meeste mensen kiezen voor warmtepompen omdat hun stookkosten zo hoog zijn. Bereken eens wat u het afgelopen jaar kwijt was aan uw centrale verwarming – en houd daarbij rekening met een ongewoon milde of juist strenge winter, wat een vertekend beeld kan geven.

Boilers en olietanks nemen ruimte in. Een warmtepomp vraagt minder dan een halve vierkante meter, dus u houdt meer ruimte over.

 

Wilt u een nieuwe centrale verwarming? Overweeg dan een duurzaam, gebruiksvriendelijk systeem dat zelfs de strengste winters aankan.

Hoe warmte aan de lucht wordt onttrokken

Lorem ipsum

 

 

Kiest u voor een luchtpomp met externe buitenunit, dan hoeft u niet in de grond te boren voor de plaatsing van buizen. En dat komt mooi uit als u maar weinig grond ter beschikking heeft en dus een deeloplossing overweegt: een warmtepomp gekoppeld aan uw bestaande verwarmingssysteem.

Een warmtepomp met een open bron omvat een lange rondlopende buis die ongeveer een meter in de grond wordt aangelegd. Op dat moment wordt een groot stuk van uw grond opengelegd, waardoor u het tijdelijk niet kunt gebruiken.

Geothermische energie vormt een stabiele warmtebron, waarbij een of meer boorgaten in de grond worden geboord. Zo blijft de tuin vrijwel volledig intact.

Wat heeft u aan verwarming en warm water nodig?

Lorem ipsum

Voor een goede verwarming en voldoende heet water moet u het juiste formaat van de warmtepomp bepalen. Het is dus belangrijk dat u weet wat u aan heet water en centrale verwarming nodig heeft.

Een warmtepomp verwarmt de radiatoren en de vloerverwarming altijd op de gewenste temperatuur. Maar als de aanvoer van warmte lager ligt dan het gebruik ervan, dan is er minder energie nodig, en maakt u MAXIMAAL gebruik van uw verwarmingssysteem.

Heeft u niet zoveel warmtecapaciteit nodig, dan kan worden volstaan met een 180l warmtepomp met een geïntegreerde waterverwarmer plus een optionele tweede tank. 55-60 °C is dan voldoende.

Koeling - het hele jaar door comfortabel in huis

Lorem ipsum

Naast verwarmen en voorzien van warm water, kan tijdens een warme zomer de warmtepomp met open bron in huis voor verkoeling zorgen. We noemen dit passieve en actieve koeling. Een koude vloeistof die in de ringbuis rond stroomt zorgt voor verkoeling – en kost niet meer energie dan nodig voor enkele gloeilampen. Deze techniek heet passieve koeling en is geschikt voor alle warmtepomp-oplossingen met open bron.

Soms is passieve verkoeling net niet voldoende. Creëer nog meer verkoeling met een compressor-aangedreven warmtepomp.

Vergelijk de performance van warmtepompen

Lorem ipsum

COP (Coefficient of Performance) staat voor de capaciteit van een warmtepomp om warmte te genereren, afgezet tegen de energie die nodig is om de warmte uit de buitenlucht te halen. Zo houdt COP4 in dat er 1kW aan electriciteit nodig is om 4kW aan warmte-energie te genereren.

Deze waarde noemen we de seizoens-performance factor (SPF). Check de effectiviteit van een warmtepomp met externe buitenunit als het echt koud is. Een goede pomp kan nog bij -20°C energie uit de lucht halen.

Let op: omdat de binnen- en buitentemperatuur verschillen, moet u wel de jaarlijkse gemiddelde efficiency van de warmtepomp weten, zowel overdag als ’s nachts.

Het juiste formaat, de grootste besparingen

Lorem ipsum

Een grotere warmtepomp kost meer maar heeft lagere gebruikskosten, en vice versa. Het juiste formaat bepaalt de optimale balans tussen investeringen en gebruikskosten. Een  efficiënte warmtepomp reduceert de verwarmingskosten tot 50-75% in vergelijking met gangbare verwarmingssystemen.

De onderhoudsstaat van het huis, het verwarmingssysteem en de buitentemperatuur – het klimaat en de gangbare prijzen voor het soort energie dat wordt gebruikt, zijn factoren die daarop van invloed kunnen zijn.

Let op! Een goede warmtepomp verhoogt de waarde van uw huis.

Offerte

Lorem ipsum

Neem de offerte goed door, dus niet alleen alle kosten om een nieuwe installatie kant-en-klaar af te leveren, maar ook het afkoppelen en verwijderen van de oude boiler. Het gaat erom dat een goedkopere warmtepomp wel voldoende capaciteit heeft om uw huis comfortabel warm te houden.

Een lage aankoopprijs kan dan heel aantrekkelijk lijken, maar verbergt misschien wel hoge verbruikskosten. Een warmtepomp is daarnaast onderdeel van het totale verwarmingssysteem, dat ook bestaat uit een systeem om de warmte te verspreiden, en een open bron.

Belangrijkste succesfactor: kies een goed kwaliteitsproduct met een betrouwbare expert die de volledige installatie voor zijn rekening neemt.

After sales

Lorem ipsum

Normaliter draait een warmtepomp het hele jaar zonder dat er onderhoud nodig is. Mocht dat toch nodig zijn, dan is een betrouwbare onderhoudspartner essentieel. Belangrijk aan de garantie is niet de looptijd, maar wat onder de garantie valt.

Vraag om een afstandsbediening zodat u, als u bijvoorbeeld op vakantie gaat, de warmte in huis kunt aanpassen via het internet.

Belangrijk: niet alleen de compressor moet verzekerd zijn, maar de hele installatie.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schrijf ons

We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message... more
We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message to our Data Protection Officer: info@thermia.com from the address that the agreement concerns. We inform you that you are not profiled. Your data will not be shared outside the European Economic Community or shared with multinational organizations. hide
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above... more
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above is Thermia AB based in Box 950 671 29 Arvika. Please send all your questions and doubts to our Data Protection Officer at info@thermia.com. Your data will be processed in order to reply to the question according to the provision that data processing is lawful if it is necessary to carry out an agreement or prior to entering it. If you agree to the above, your data will also be used to send marketing content. You can find full information about your personal data in our privacy policy. hide
* Mandatory field

Nordic Energy Solutions (2FlexSystems B.v.)

+31 088 33 45 600